a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Genel   /  Çevre Dostu/ Bebek Dostu Anne Sütü Saklama ve Sağım Şişeleri Tercih Edilmesinin Sebepleri

Çevre Dostu/ Bebek Dostu Anne Sütü Saklama ve Sağım Şişeleri Tercih Edilmesinin Sebepleri

tünüzü saklarken doğayı düşünün; çevre dostu ürün seçin, kendinizi düşünün; ölçüsü ile moralinizi yüksek tutan bebek dostu ürün seçin !

Saklama, biriktirme, kenara koyma, stoklama. Biz kadinlarin pek sevdiği doğasiına özgü kavramlardan, öyle değil mi? Yuvayı dişi kuş yapar misali..

Hele bir de söz konusu olan bebeğimiz olunca onun için en sağlıklı, en güvenilir olani daha bir saklamalı, kimimiz dar günlerde kimimiz bol günlerde, bu sakladiklarimizi da gönlümüzce kullanabilmeliyiz !

Sütü sağmak gerekebiliyor, evet, hepimiz bunu biliyoruz. Doğum sonrasındaki özellikle 15 günün ardından, kısa süren emzirmelerin ardından sütünüzü sağarsanız çok da uzak olmayan bir süreç için, gerekli dönemler adına sübiriktirmiş olursunuz.

Böylelikle bebeğin sütünüzün yağlı kısımlarını aldığından emin olarak, kilo alımına, büyümesine de destek vermiş olursunuzEmzirmenin ilk bölümlerinde hatta yarı süresinde (ilk 3-5-7 dakika) salgılanan sütün içeriğinin çoğu sudan oluşmaktadır. Bu da ter ve idrarla vücuttan atılmakta olan kısmıdır. Peki bunu bildikten sonra aklınıza şu gelir mi?

Doğumun ilk günlerinde kısa suren emzirmelerle beslediğim bebeğime sütüm acaba yetiyor mudur? Bundan emin olabilir miyim?”

Şöyle diyelim, evet doyuyordur. Bebeğiniz sık aralıklarla uyanır, emer, yine uyur, sonra uyanır yine emer. Uyanmaların arası açıksa iş biraz daha zor sadece. Pek çok anne doğumun ilk haftalarinda, emzirdikten sonra memesinde uyuya kalan bebeğine emzirme hemen arkasından kaşıkla sağdığı sütünü verdiğinde hem beslendiğinden emin olm oluyor, hem de anne neredeyse iki bebek icin süt üretmeye başlıyor.  Biz buna hiperlakte anne deriz. Yani anne bol üstü bol bir anne sütü üretim dönemine giriş yapar bu şekilde.

Şimdi, “Emzirirken uyuyakalan bebeğime kaşıkla sütümü veririm de memeyi emmeyen bebeğim uyurken nasıl kaşıktaki sütü alır ki diyeceksiniz ?”

Haklısınız. Ben de emzirdiğim dönemde bunu duysaydım benim de aklım karışırdı. 

Şuraya dikkat çekmek isterim; tam yatırma pozisyonunda değil de hafif dik bir pozisyonda kolunuzun icine aldığınız bebeğinize anne sütünü ağzını kesmeyecek yumuşak bir kaşık ile verebilirsiniz. Bunun için emzirme kaşığı denen bir ürün var, kullanan çok danışanımız var. Mantıklı, ben de öneriyorum! Böylece bebeğiniz  arama refleksini çalıştırarak ağzına verilen kaşığı alacak, emme refleksini çalıştırarak kaşığın içindeki sütü bir kedi gibi yalayacak, yutma refleksini çalıştırarak da ağzına aldığı sütü yutacaktır. Bu sekilde bebeğinizi beslediğiniz süneredeyse yağdan oluşan bir süttür. İşte bu yağ,  bebeğinizi besleronu şişmanlatır. İyice doygun hisseder. Bu şekilde, daha önce emzirdiğiniz arkadan da kaşıkla beslediğiniz sütleriniz ile bebeğinize sütünüzün her bir evresini, tümünü sunmuş olursunuz. Karnı sütünüzle tam doymuş bebeğinizi şimdi güzel bir uyku beklemektedirPeki acaba sırada sizi bekleyen şimdi ne var ? Sütünüzü sağmak! Sütün bu sağacağımız kısmı, neredeyse yağdan oluşan en değerli kısmı demiştik; miniğinizin bir sonraki emzirmesinin arkasından kaşıkla besleneceği, ona doyduğu hissini veren, o karnını doyuran, onu şişmanlatan kısmı demiştik! Haydi bakalım sağmaya, biriktirmeye, stoklamaya o haldeSütünüz altın değerinde, öylesine paha biçilmezPeki nasıl saklanıyor bu değerli cevherSaklandığında içeriğindeki değerlerden yitirilenler oluyor mu? Yeni sağılmıs anne sütüne oranla daha bir değersiz mi acaba saklanan anne sütü? Doğru saklama metodları nelerdir? Bunlara da sonraki yazılarımda yer vermeye çalışacağım. Günümüzde anneler sütlerini ortalama hangi sürelerde saklayabileceklerini, tekrar nasıl, ne şekilde bebeklerine vereceklerini iyi biliyorlar. Sütü saklayan kaplar, saklama torbaları, steril süt saklama şişeleri gibi süt saklama ekipmanlari üreten firmalar, ürünlerinin içine eklemiş oldukları bilgi kılavuzlarıyla bu süreler ve işlemler hakkında aydınlatıcı bilgiler sunuyorlar. Hatta günümüzde emzirme yardımcısı, süt sağma pompaları gibi emzirme destek ürünlerinin satıldığı satış noktaları da bu konular hakkında emziren annelere donanımlı bilgiler sunmaya çalışıyorlar.

Ancak bazı gerçekler var ki bu konular hakkında literatürler çok sıklıkla değişiyor, dolayısı ile tıbbın içerisinde bilgileri takip eden annelerin daha doğru ve nesnel bilgilere sahip olabilme şansları daha fazla oluyorÜlkemizde de dünyada olduğu gibi anne sütü saklama, bebeğe ulaştırma adımlarındaki pek çok üründe bazı kriterler aranmaktadır. Bu konuda hatırı sayılır kurallar mevcuttur. Şimdi en çok  sorulan sorulardan birine burada yer vermek  istiyorum. Hijyen olarak anne sütü toplama ve anne sütü stoklama konusunda Anne Sütü Saklama Poşetleri mi yoksa Süt Saklama Kapları/Şişeleri mi daha sıhhi ve sağlıklıdır?

Anne sütü de bir vücut sıvısı olduğundan sağılması, toplanması ve saklanmasında bazi kriterlere şüphesiz dikkat edilmelidir. Numaralandırılmış onaylı kuruluş numaralı CE ye sahip olan ürünler ( CE işareti yanında 4 haneli sayı aranmalıdır. Örneğin CE1111 gibi) kesinlikle tercih edilmelidir. Bu işarete özellikle anne sütü ve emzirme destekleyici ürünlerin paketlerinin ve kullanma kılavuzlarının üzerinde rastlanır. Emzirme ürünleri üzerinde görüşebilecek 4 rakamlı numaralı CE işareti, ürünün medikal bir ürün olduğunun, onaylandırılmış yetkili bir kuruluş tarafından denetlendiğinin göstergesi olacaktır.

Sonraki yazilarimizda, CE ne  demek ? Güvenli ürün= CE sertifikalı ürünmüdür? gibi sorularınıza yanıbulabileceğiniz CE li ürünleri konu alan yazıları detaylı örnekleri ile paylaşmaya çalışacağım sizlerle. Steril Süt Saklama Şişeleri konusuna dönecek olursak; şişe 50 ml veya 80 ml gibi alışılan ölçü olan 150 ml nin altında bulunabilecek olanların “bebek dostu”   diyebileceğim bir ürün olduğunu ve tercih ediliyor olmalarını salık veriyorum.  Yenidoğan dönemine en uygun ürünlerden biri olmaları gerekçesi ile hastane döneminde gerek kolostrumun saklanabilmesi gerekse de sağmak durumunda kalacak annelerin sütlerine uygun ml ölçüsüne sahip oldukları için bu şişeler süt saklama poşetlerine göre üstünlükleri sebebiyle tercih edilmelidir.Özellikle de Steril iseler!! Poşetler çoğunlukla polietilenden, bazıları ise polietilen ve polyamidden yapılmış orjinalpolietilen olan ürünlerdendir. Maalesef ülkemizde herbiri 150 ml olan bir çok poşet bir arada, bir paket içinde; 25,50,75, 100 adetlik formlarıyla satılmaktadır. Her biri bir kez kullanilip atılmaktadır. Oysa anne sütü sağma ve saklama şişeleri ev ortamında tekrar tekrar kaynatılıp yeniden kullanılmakta olan ürünlerden oldukları için de doğayı kirleten ürünlersen olan poşetlere göre geri sırada da yer alışlarıyla üstündürler. Anne sütü sağma ve saklama şişelerinin steril olanlarının her birinde kendi Lotuna ait Sterilizasyon Sertifikası yer alır, bu aranmalıdır. Bu şişeler, medikal prosese uygun polipropilenden üretilmiş / BPA Free ürünlerdendir.Literatürler medikal kullanıma en uygun sağlıklı malzeme olduğu yönde bilgiler vermektedirler. Özellikle medikal sahada kullanılan bir üründe sertifikasyon dolayısı ile güven kriteri çok önemlidir ve aranmalıdır. Güvenilirlik anlamında Steril veya Non-Steril Anne Sü Saklama Şişeleri bebeğin sağlığı düşünülerek seçilmesi faydalı olan ürünlerdendir. Non-Steril olan anne sütü saklama şişeleri de evlerde ilk kullanım öncesi ve steril olanları gibi sonrasında da sterilizasyonu, kaynatılarak yapılabilecek ürün grubundadırlar ve bebek sağlığında güvenle kullanılırlar.

Anlaşılan şudur ki; anne sütü saklanabilir, yeter ki güvenli bir mamulde ve sütün üretim doğasına uygun ölçü içeren bir materyalde saklanabilsin! Bu şekilde saklanan anne sütleri bebeklere bol bol verilebilir. Unutulmamalıdır ki, pek çok gıdayı bebeğimize her zaman, neredeyse her dönemverebiliriz.  Ancak anne sütü sadece bir döneme ait oluşu ile eşsiz bir gıda olduğundan; özellikle bebeğinizin ilk bir yılında saklama, biriktirme, kenara koyma, stoklama işlemlerinden bolca yararlanarak değerlendirilmelidir.

Annesinin memesinden beslenemeyen bebek içinen iyi gıda annesinin memesinden sağılmış süttür. (UK UNICEF)

Bebeğinizin dışında ikinci bir bebeğe yetercesinesütünüzün olacağı unutulmamalıdır. Sütlerinizin de güvenle sağılıp saklanabilmesinin önemi de anlaşıldığı gibi asla atlanmamalıdır.

Mutlu ve sağlıklı emzirme dönemi ile sağlıkla kalın!

Open chat
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?